Η απόσταξη των αιθέριων ελαίων

 


Distillation   

 H απόσταξη είναι η πιο κοινή μέθοδος που χρησιμοποιείται για την παραλαβή του αιθέριου ελαίου από τα φυτά.

Ιστορία

     Η απόσταξη είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται για χιλιάδες χρόνια, κυρίως στην παραγωγή αλκοολούχων ποτών. Η διαδικασία που χρησιμοποιείται για την απόσταξη αιθέριων ελαίων είναι η απόσταξη με ατμό. Η διαδικασία αυτή βασίζεται σε έναν πέρση γιατρό του 11ου αιώνα που ονομάζεται «Avicenna» ο οποίος εισήγαγε και τεκμηρίωσε πολλές ιατρικές πρακτικές που χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της αρωματοθεραπείας. Κατά τη διάρκεια των αιώνων η διαδικασία της απόσταξης και ο εξοπλισμός έχουν τελειοποιηθεί και εκσυγχρονιστεί. παρ΄ όλα αυτά η βασική ιδέα παραμένει η ίδια.

 

Διαδικασία 

Υπάρχουν τρεις παραλλαγές για τη διαδικασία απόσταξης :

1)Υδροαπόσταξη

2) Απόσταξη με νερό και ατμό

3) Απόσταξη με ατμό.

Όλες αυτές λειτουργούν με τον ίδιο βασικό τρόπο. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση του εξαγόμενου ατμού μέσω ενός θερμαινόμενου μίγματος της πρώτης ύλης.

distilation Distillation

 

       Διοχετεύεται θερμότητα στον άμβυκα και η θερμότητα του ατμού σπάει τις ίνες του φυτού. Η θερμότητα αυτή είναι αρκετή για να απελευθερώσει τα αιθέρια έλαια, τα οποία παρασύρονται από τους υδρατμούς έξω από τον άμβυκα. Το μίγμα ατμού και ελαίων ψύχεται και συμπυκνώνεται, παράγοντας συνήθως ένα στρώμα αιθερίου ελαίου και ένα στρώμα νερού. Δεδομένου ότι το αιθέριο έλαιο και το νερό έχουν διαφορετικές πυκνότητες, (το αιθέριο έλαιο είναι ελαφρύτερο από το νερό), το αιθέριο έλαιο ανεβαίνει στην κορυφή. Η απόσταξη των διάφορων αρωματικών φυτών και των λουλουδιών μπορεί να οδηγήσει σε δύο προϊόντα. Το ένα είναι το αιθέριο έλαιο και το άλλο το ανθόνερο, που είναι νερό στο οποίο είναι διαλυμένη μικρή ποσότητα αιθέριου ελαίου.

     Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται συχνά στην αρωματοποιία και αρωματοθεραπεία ενώ το ανθόνερο έχει πολλές εφαρμογές στη αρωματοθεραπεία, στην επεξεργασία τροφίμων και τη φροντίδα του δέρματος.

     Η υδροαπόσταξη: είναι η απλούστερη από τις διαδικασίες και επιτυγχάνεται όταν το φυτό τοποθετηθεί μέσα στο νερό, το οποίο βράζει. Ενώ αυτή η μέθοδος είναι απαραίτητη για ορισμένα φυτά, ιδιαίτερα τα ξυλώδη, η απόσταξη ελαίων από φυτά όπως η λεβάντα, λειτουργεί καλύτερα με τις μεθόδους του ατμού που αναφέρονται παρακάτω.

     Απόσταξη με νερό και ατμό: είναι μια διαδικασία όπου το φυτό τοποθετείται μέσα στον άμβυκα πάνω από το βραστό νερό μέσω ενός πλέγματος. Αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι ο ατμός διαπερνά περισσότερο από το φυτικό υλικό, παρέχοντας μεγαλύτερη απόδοση ελαίου από ότι η μέθοδος της υδροαπόσταξης.

     Απόσταξη με ατμό: σε αυτή τη μέθοδο ο ατμός παράγεται σε μια ατμογεννήτρια και στη συνέχεια εισάγεται κάτω από το φυτικό υλικό. Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι το φυτικό υλικό μπορεί να επεξεργαστεί ευκολότερα, χωρίς να χρειάζεται να έρθει σε επαφή με το νερό αποφεύγοντας έτσι την αλλοίωση των συστατικών του ελαίου.

 

Εξοπλισμός

Ο εξοπλισμός της απόσταξης αποτελείται από τον άμβυκα, τον ψυκτήρα και τον διαχωριστήρα

O Άμβυκας: Το υλικό που ήταν φτιαγμένος ο πρώτος αποστακτήρας ήταν πιθανώς ένα δοχείο πήλινο ή χάλκινο. Χρησιμοποιεί μια πηγή θερμότητας, στην οποία βράζει νερό και παράγεται ατμός. Ο ατμός περνά μέσα από τον αποστακτήρα εξατμίζοντας τα αιθέρια έλαια, δημιουργώντας ένα μίγμα ελαίων και ατμών.

 Ο Ψυκτήρας: Το μίγμα των ατμών εισέρχεται από την κορυφή του ψυκτήρα και ψύχεται με νερό που κυκλοφορεί στα τοιχώματά του. Το νερό και το αιθέριο έλαιο υγροποιούνται και ρέουν στον διαχωριστήρα.

Ο διαχωριστήρας είναι το δοχείο στο οποίο διαχωρίζονται το αιθέριο έλαια από το ανθόνερο λόγω διαφορετικής πυκνότητας.

 


Έιπαν για μας

bioaroma in Agios Nikolaos