Κρητικό βότανο Δίκταμος (Κωδ. 113001) 20 φακελάκια

113001

Νεό

Ο Δίκταμος ονομάζεται και Έρωντας για τις αναζωογονητικές & αφροδισιακές του ιδιότητες. Χρησιμοποιείται ως τονωτικό αφέψημα & βοηθά τις στομαχικές διαταραχές.

Πληροφορίες

No reward points for this product.


€ 4.10

Ο Δίκταμος είναι ο θάμνος του όρους Δίκτη ή Λασιθιώτικα Όρη. Η Δίκτη είναι οροσειρά στην Κρήτη, που εκτείνεται στα ανατολικά του νησιού. Η ονομασία της Δίκτης πιθανώς να προέρχεται από τη μυθολογία και να σημαίνει το μέρος γέννησης του Δία (Δίας + τίκτω).
Το όνομα ∆ίκταµος προέρχεται από την ∆ίκτη και τη λέξη θάμνος δηλαδή “∆ίκταµνος ο Θάµνος της ∆ίκτης” ή έρωντας. Η επιστημονική του ονομασία είναι Origanum Dictamnus.

O Δίκταμος είναι ένα το πιο φημισμένα κρητικά ενδημικά φυτά και τον βρίσκουμε μόνο στο νησί της Κρήτης σκαρφαλωμένο σε απόκρημνους βράχους με υψόμετρο από 0 έως 1900 μέτρα. Ο Θεόφραστος αναφέρει “το δε δίκταµνον ίδιον της Κρήτης”.

Ο Δίκταμος ήταν γνωστός από την αρχαιότητα και οι αρχαίοι γιατροί του απέδιδαν πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. 

Ο Aριστοτέλης στο έργο του “Περί των ζώων ιστορίαι” μας κάνει γνωστές τις παυσίπονες και επουλωτικές ιδιότητες του δίκταμου αναφέροντας τα εξής: 
“Επεί και εν Kρήτη φασί τας αίγας τας αγρίας όταν τοξευθώσι ζητείν το δίκταμνον δοκεί δε τούτον εκβλητικόν είναι των τοξευµάτων εν τω σώµατι” που σημαίνει ότι
όταν τα αγριοκάτσικα της Kρήτης (τους Kρητικούς Aίγαγρους (Capra aegagrus)) πληγώνονταν και έμενε το βέλος στο σώμα τους, έτρωγαν Δίκταμο και αυτό έπεφτε αμέσως.

Στο δίκταμο αναφέρονται πολλοί συγγραφείς όπως:

– Ο Θεόφραστος, ο οποίος αναφέρει πως ο Δίκταμος χρησιμοποιήθηκε άπειρες φορές την ώρα του τοκετού σαν κατάπλασμα χαμηλά στην κοιλιά για τη δυστοκία. 
– Ο Διασκουρίδης – ο οποίος θεράπευε και τις πληγές των στρατιωτών σε περιόδους πολέμου με το δίκταμο μας αναφέρει: 
“Ού µόνον γαρ πινοµένη, αλλά και προστιθεµένη, υποθυµιωµένη τα τεθνηκότα έµβρυα εκτινάσσει”… 
– Ο Aριστοτέλης στο έργο του “Περί των ζώων ιστορίαι” μας κάνει γνωστές τις παυσίπονες και επουλωτικές ιδιότητες του δίκταμου αναφέροντας τα εξής: 
“Επεί και εν Kρήτη φασί τας αίγας τας αγρίας όταν τοξευθώσι ζητείν το δίκταμνον δοκεί δε τούτον εκβλητικόν είναι των τοξευµάτων εν τω σώµατι”. 
– Ο Ιπποκράτης τον χρησιμοποιούσε σαν εμμηναγωγό εκτρωτικό για την διευκόλυνση της υστεροτοκίας 
– Για αυτό είχε ονομάσει το βότανο και “ωκυτόκιον” 
– Από το ωκύς που σημαίνει ταχύς και τόκος που σημαίνει τοκετός και κατ’ επέκταση αυτό που επιταχύνει τον τοκετό. 
– Για προβλήματα της χοληδόχου κύστεως και για τα προβλήματα των πνευμόνων

Ο Δίκταμος είναι ένα σπάνιο και δυσεύρετο βότανο. Ο Δίκταμος υπήρξε ένα βότανο µε ιδιαίτερη οικονοµική σηµασία στο παρελθόν, όπως άλλωστε και σήµερα, που η υπερβολική και αλόγιστη εκμετάλλευση του άγριου βοτάνου προκάλεσε µείωσή του ακόµα και εξαφάνισή του σε ορισµένες περιοχές. 

Ο Δίκταμος σήμερα προστατεύεται από τη Συνθήκη της Βέρνης.

Ο Δίκταμος ονομάζεται και Έρωντας για τις αναζωογονητικές & αφροδισιακές του ιδιότητες. Ο κίνδυνος που διέτρεχαν οι Ερωντάδες, συλλέκτες του Δικτάμου, κατά τη συλλογή του ήταν μεγάλος και πολλοί μάλιστα έχαναν την ζωή τους κατά τη διάρκεια. Ονομάζεται και σταθάρι, σταμνόχορτο, σταμοτόχορτο, στομαχόχορτο αφού έχει απίστευτες αιμοστατικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται ως τονωτικό αφέψημα για να καταπραΰνει τους πονοκεφάλους & τις νευραλγίες. Βοηθά αποτελεσματικά τις στομαχικές διαταραχές για τις παθήσεις του συκωτιού αλλά και ως εμμηναγωγό στηριζόμενοι στις αναφορές του Ιπποκράτη.

ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 

Ο Δίκταμος περιέχει τοκοφερόλες, πολυφαινόλες ursolic acid, αιθέρια έλαιαc arvacrol, p-cymene, linalool, γ-terpinene and terpinen-4-ol caryophyllene που έχουν αναδείξει σε μελέτες αντιμιτωτική, αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση.

Η αντισηπτική δράση του Δίκταμου σύμφωνα με μελέτες αφορά τα στελέχη Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Salmonella Enteritidis, Salmonella typhimurium, Saccharomyces cerevisiae, Aspergillus, ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ιούς, πρωτόζωα και είδη μυκήτων.

Μελέτες έχουν αναδείξει ότι αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό καρκινικών και λευχαιμικών κυττάρων. Ασκεί αιμοστατική & επουλωτική δράση σε περιπτώσεις τραυμάτων και πληγών.

Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις βήχα, γαστρεντερικές διαταραχές, δυσπεψία, σε καρκινώματα & φλεγμονώδη νοσήματα.

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Δε συνιστάται η χρήση του Δίκταμου από εγκύους & θηλάζουσες.

Κανένα σχόλιο πελάτη προς το παρόν.

Γράψτε μια κριτική

Κρητικό βότανο Δίκταμος (Κωδ. 113001) 20 φακελάκια

Κρητικό βότανο Δίκταμος (Κωδ. 113001) 20 φακελάκια

Ο Δίκταμος ονομάζεται και Έρωντας για τις αναζωογονητικές & αφροδισιακές του ιδιότητες. Χρησιμοποιείται ως τονωτικό αφέψημα & βοηθά τις στομαχικές διαταραχές.

Γράψτε μια κριτική

Προϊόντα στην ίδια κατηγορία

Πελάτες που αγόρασαν αυτό το προϊόν, αγόρασαν επίσης:

Έιπαν για μας

bioaroma in Agios Nikolaos