Bioaroma_1.jpg Bioaroma_2.jpg Bioaroma_3.jpg

Προγράμματα εκδρομών για τους επισκέπτες του πάρκου

BioAroma: Ο παράδεισος των αισθήσεων σας

      Η Κρήτη είναι ένας βοτανικός παράδεισος. Μελέτες αποκαλύπτουν ότι έχει ένα από τα πλουσιότερα οικοσυστήματα της Ευρώπης. Λόγω των κατάλληλων κλιματολογικών συνθηκών και της ποιότητας του εδάφους, έχει αναπτυχθεί ένας μεγάλος αριθμός φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών από τα οποία πολλά είναι ενδημικά, δηλαδή υπάρχουν μόνο στην Κρήτη.

     4,500 χρόνια πριν, οι Μινωίτες ήταν από τους πρώτους λαούς στον κόσμο που συνέλεγαν διάφορα βότανα, τα εκχύλιζαν σε ελαιόλαδο και με ποικίλες άλλες πρώτες ύλες όπως μελισσοκέρι και λάβδανο παρασκεύαζαν τις πρώτες καλλυντικές κρέμες για τους βασιλιάδες και τις βασίλισσές τους. Η BioAroma, το πρώτο και μοναδικό πάρκο - μουσείο - αποστακτήριο κρητικών βοτάνων, συνεχίζει αυτή την αρχαία μινωική παράδοση ως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγή αιθέριων ελαίων και χειροποίητων φυτικών καλλυντικών.

 

323.jpg 329.jpg 330.jpg

 

Στο χώρο μας έχουμε δημιουργήσει επίσης ένα πολύ ενδιαφέρον μουσείο κρητικών βοτάνων και λαϊκής ιατρικής, καθώς και ένα μοναδικό βοτανικό κήπο με 40 διαφορετικά φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά του νησιού όπου διοργανώνουμε μια σειρά από συναρπαστικές δραστηριότητες για τους επισκέπτες μας.

Πρόγραμμα Ξενάγησης (1-1,5 ώρες, 20-50 άτομα)

1) Καλωσόρισμα επισκεπτών

2) Περιήγηση στη μονάδα απόσταξης και στο εργαστήριο παραγωγής χειροποίητων φυτικών καλλυντικών. Αναπαράσταση απόσταξης βοτάνων σε ένα παραδοσιακό χάλκινο αποστακτήριο .

3) Περιήγηση στον βοτανικό κήπο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν και να μυρίσουν 40 διαφορετικά είδη κρητικών βοτάνων και επίσης να θαυμάσουν τις θεραπευτικές χρήσεις τους.

4) Παρουσίαση PowerPoint. Μέσα από μια σύντομη παρουσίαση ενημερώνουμε τους επισκέπτες μας σχετικά με τα κρητικά βότανα και τη συλλογή τους, τη σημασία τους στη ζωή του Κρητικού λαού και τις χρήσεις τους μέσα από παραδοσιακές συνταγές. Επιπλέον, παρακολουθούν ένα σύντομο βίντεο για την διαδικασία απόσταξης των βοτάνων  και ενημερώνονται βήμα προς βήμα για την όλη διαδικασία παραγωγής των αιθέριων ελαίων και τον τρόπο που μπορούν να τα χρησιμοποιούν.

5) Περιήγηση στο μουσείο των κρητικών βοτάνων και λαϊκής ιατρικής. Οι επισκέπτες θα έχουν  την ευκαιρία να δουν μια ποικιλία από φωτογραφίες ενδημικών ή βρώσιμων φυτών καθώς και σπάνιων ορχιδέων του νησιού. Επίσης να ενημερωθούν για την παραδοσιακή διαδικασία και τα εργαλεία που οι άνθρωποι παλαιότερα συνήθιζαν να χρησιμοποιούν για την παρασκευή του χαρουπόμελου και για τη συλλογή του δικτάμου και του λαβδάνου, των δύο πιο σημαντικών βοτάνων της Κρήτης.

6) Περιήγηση στο μικρό λαογραφικό μουσείο, όπου μπορούν να δουν τον παραδοσιακό τρόπο χρωματισμού των υφασμάτων με φυτικές βαφές, την ύφανση στον αργαλειό και πολλά άλλα γεωργικά εργαλεία.

7) Κέρασμα των επισκεπτών με παγωμένο ρόφημα κρητικών βοτάνων και χαρουπόμελου

     Τέλος, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στο πάρκο μας λειτουργεί εκθετήριο όπου ο επισκέπτης μπορεί να βρει τα παραγόμενα προϊόντα μας όπως 100% χειροποίητα φυσικά καλλυντικά (κρέμες προσώπου και σώματος, peeling, μάσκες προσώπου κτλ), σαπούνια, λάδια μασάζ, αιθέρια έλαια, βότανα, αρωματικά κεριά, ελαιόλαδο, μέλι κ.α.

319.jpg335.jpg339.jpg

Extra δραστηριότητα (1 ώρα, για 15-20 άτομα)

Παρασκευή παραδοσιακού σαπουνιού από ελαιόλαδο ή χειροποίητης  θεραπευτικής  κεραλοιφής  ή φυσικού αρώματος.

     Οι επισκέπτες μαθαίνουν πώς να φτιάχνουν το δικό τους αγνό σαπούνι  με ελαιόλαδο ή μια 100% φυσική θεραπευτική κεραλοιφή, χωρίς συντηρητικά, μόνο με ελαιόλαδο, κερί, βότανα, αιθέρια έλαια κ.λπ. ή ένα φυσικό άρωμα.
     Στο τέλος οι επισκέπτες παίρνουν μαζί τους το σαπούνι, την κρέμα ή το άρωμα που παρασκεύασαν.

Μπορείτε να περιηγηθείτε στο βοτανικό κήπο, το βοτανικό μουσείο ή το αποστακήριο, μεμονωμένα ή με γκρουπ.

Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά εκτός Κυριακής από τις 09:00 έως τις 16:00

Bioaroma_4.jpgBioaroma_5.jpgBioaroma_6.jpg

Bioaroma_7.jpgBioaroma_8.jpgBioaroma_9.jpg


Έιπαν για μας

bioaroma in Agios Nikolaos